Weinig tijd voor de ERB, maar nog wel openstaande vragen?

Met komst van IORP II kwam ook de verplichting voor de eigen risicobeoordeling (ERB). Hoewel het grootste deel van de vereisten in dit kader niet nieuw zijn, wordt er wel een iets nieuwe draai aan gegeven. En dan vooral de vereiste om één overall rapport op te stellen waarin alles samenkomt. Verder biedt de wet vooral ruimte voor de fondsen om er een eigen invulling aan te geven. Maar dat roept ook juist vragen op. Want, wat wordt er nou precies verwacht? Wanneer is het goed genoeg? Welke ruimte hebben we nu werkelijk? Toch iets voor het bestuur om nog even serieus bij stilstaan, en de mogelijke gaps – want het is niet altijd allemaal bestaand materieel – in te vullen. Zowel vanuit managed service als bij losse opdrachten helpen wij diverse pensioenfondsen met het uitvoeren en uitwerken van de ERB.

Vaak gestelde vragen

Hierbij zien we een aantal vragen regelmatig terugkomen:

  • Moeten we gebruik maken van scenario’s of niet?
  • En hoe stellen we dan de juiste scenario’s op?
  • Hoe vertel ik genoeg, maar wordt het niet te omvangrijk?
  • Welke bevindingen en actiepunten noemen we wel, en welke niet?
  • Hoe maak ik handig gebruik van wat er al beschikbaar is?

Op basis van onze ervaring bij pensioenfondsen, maar ook bij banken (ICAAP) en verzekeraars (ORSA), hebben wij veel ervaring met deze risk assessments. Neem gerust contact op met ons als u van gedachten wilt wisselen over uw ERB, of benieuwd bent naar wat wij voor u kunnen betekenen.

Kijk in dit kader ook eens op onze pagina’s over risk assessments, risicoraamwerk review of de sleutelfunctie risicobeheer voor meer informatie.

Vragen?

Heeft u vragen over uw ERB, of bent u benieuwd naar wat wij voor u kunnen betekenen. Neem dan contact op met een van onze mensen.

Pim Poppe

Pim Poppe

06 - 19 88 34 71
pim.poppe
@probability.nl

Renze Munnik

Renze Munnik

06 - 19 28 06 28
renze.munnik
@probability.nl

Ronald Sijsenaar

Ronald Sijsenaar

06 - 37 35 37 50
ronald.sijsenaar
@probability.nl