In het akkoord zijn tal van kaders opgenomen waar de overstap en de eindsituatie aan moeten voldoen, maar niet zodanig dat sprake is van een implementatie van voorgeschreven regels. Integendeel, elk pensioenfonds heeft veel te besluiten over de nieuwe eigen spelregels. Van belang is het onderscheid in twee groepen besluiten. Enerzijds alles dat de overstap aangaat en anderzijds het nieuwe pensioenproduct. In termen van een projectmatige aanpak is het nieuwe pensioenproduct de toekomstige situatie, welke vanuit de huidige situatie wordt bereikt door de gap te overbruggen (de transitie uit te voeren). De juiste volgorde in de besluitvorming is het eerst vaststellen van de toekomstige situatie en dan pas de transitie te starten. Immers, als de details van het nieuwe pensioenproduct nog niet duidelijk zijn, dan staat niet vast wat de overstap moet bewerkstelligen. De eerste aandacht dient dus uit te gaan naar het nieuwe pensioenproduct. Daarmee is niet bedoeld dat dit belangrijker is dan de transitie. Enkel de juiste volgorde is bedoeld.
De kenmerken waar het nieuwe pensioenproduct aan moet voldoen, wordt in het pensioenakkoord vooral beschreven vanuit het perspectief van de deelnemer. Bijvoorbeeld, de afschaffing van de doorsneesystematiek en de overgang van een uitkeringsovereenkomst naar een premieovereenkomst. De terminologie het nieuwe pensioenproduct zoals gebruikt in dit paper is bedoeld betrekking te hebben op alle aspecten. De kernvraag die bij de toekomstige situatie hoort, luidt: hoe werkt het pensioenfonds nieuwe stijl? Dat omvat naast de pensioenregeling ook de pensioenuitvoering en de governance. Het is bijvoorbeeld aannemelijk, betreffende de balans tussen assets en liabilities, dat in de toekomst relatief meer aandacht nodig is voor de beleggingen. Meer dan heden waarin liabilities vaak een dwingende werking hebben. Impact is te verwachten op de definitie van liability, op de aard van periodieke Asset Liability Management (ALM) studies, op de samenstelling en evaluatie van beleggingsportefeuilles, op risico parameters en op de dashboards van beleggings- en risicomanagement comités. Het werk van de pensioenfondsbestuurder, van de risicomanager, van het beleggingscomité en van de administrateur verschuift mee.
De bedoeling van dit paper is om op deze vlakken bewustzijn te creëren, welke leidt tot inzichten over aankomende veranderingen. Inzichten in veranderingen in wat de belangrijkste parameters van het besturen van een pensioenfonds zijn en in de daarbij benodigde methodes en technieken. Die wetenschap is nodig om tijdig (nieuwe) functies te versterken en sterk te staan om uitvoering te geven aan de overstap en de nieuwe bestuurswijze.
In dit paper lichten we de veranderingen toe vanuit het perspectief van de pensioenfondsbestuurder. We geven aan welke onderwerpen op de bestuurstafel zouden moeten komen.