Vecht elkaar de tent uit!

Is dat nu nodig in deze gepolariseerde tijden, een oproep om te vechten? Bah, helemaal niet constructief! Oké, de soep wordt niet zo heet gegeten als die wordt opgediend. Vechten is wat mij betreft nooit een oplossing. En al helemaal niet in de bestuurskamer. Waar ik aandacht voor wil vragen is gelukkig iets minder heftig. Het gaat me namelijk om productieve conflicten.

Vaak genoeg gaat het over het belang van diversiteit in teams en de boardroom. Het is ontzettend belangrijk om verschillende inzichten bij elkaar te brengen om zo tot een betere oplossing of besluitvorming te komen voor welk vraagstuk dan ook. Maar als je die verschillende gezichtspunten echt goed naar voren wil laten komen, moet je bereid zijn ruimte te creëren voor conflicten. Niet onoverbrugbare conflicten waarbij het servies door de kamer (boardroom) zeilt, maar een productieve conflicten. De conflictsituatie is dusdanig, dat het tot een beter en bestendiger besluit leidt dan wanneer men het conflict uit de weg was gegaan.

Vaak kijken bestuurders je zielsgelukkig aan als ze verkondigen in een zeer collegiaal en harmonieus bestuur te zitten. ‘Wij hebben nooit een conflict’, klinkt het in koor. ‘We zitten doorgaans op één lijn.’ En daar zit nu juist het probleem. Wil je echt andere inzichten goed boven tafel krijgen en serieus bespreken, dan zal er wel degelijk een conflict ontstaan als je claimt een divers team te zijn. Om de verschillende punten ook echt op tafel te krijgen, moet de cultuur binnen het team daar ontvankelijk voor zijn.

Maar hoe doe je dat en hoe herken je de valkuilen en wat staat productief conflict in de weg? Laine Davey, expert op het gebied van ‘high performance teams’ en adviseur van verschillende Fortune 500 bedrijven, heeft hierover een uitstekend boek geschreven: ‘The Good Fight’. Een belangrijke bron die we bij Probability & Partners hanteren als we besturen en andere teams begeleiden in het creëren van een betere besluitvorming.