Een risico-opinie op het NPS

Al lang geleden had ik me voorgenomen om het niet te doen: schrijven over het nieuwe pensioenstelsel (NPS). Maar nu doe ik het toch.

Waarom wilde ik er niet over schrijven? Omdat iedereen er al over schrijft. Iedereen heeft al een mening en verschillende deskundigen hebben een totaal verschillende kijk op de structuur en de wenselijkheid van een nieuw pensioenstelsel. De verwarring is al groot. Wat zou ik toevoegen met de zoveelste blik?

Dus waarom schrijf ik er nu dan toch wat over? Omdat het knaagt. Pensioen is belangrijk voor de BV Nederland. Een goed, betaalbaar, eerlijk en begrijpelijk pensioen is fijn voor werknemers. Tevreden werknemers zijn ook een zegen voor werkgevers. Een goed pensioen is een belangrijke arbeidsvoorwaarde en mede daarom bij voorkeur een breed gedragen maatschappelijk thema.

Om mijn dilemma te delen, wil ik de lezer graag meenemen in een gedachtenexperiment. Stel je voor dat je de CRO van de BV Nederland bent. De CRO die verantwoordelijk is voor de risico’s die op lange termijn voortvloeien uit belangrijke keuzes die de BV Nederland maakt. Je krijgt het verzoek een tweedelijns opinie te geven over de voorstellen aangaande het nieuwe stelsel. De opinie van de CRO van de BV Nederland gaat mee met de stukken die naar de Eerste en de Tweede Kamer gaan. De opinie wordt meegenomen in de besluitvorming.