Goede voornemens

Het zou je bijna ontgaan zijn. Maar afgelopen vrijdag, letterlijk op de valreep van het jaar dat we allemaal zo snel mogelijk hopen te vergeten, heeft Eiopa haar advies over de Solvency II 2020 Review gepubliceerd. De publicatie van het advies is dit jaar twee keer uitgesteld. Het leek Eiopa geen goed idee om verzekeraars midden in de Corona pandemie op te zadelen met de plannen van een ingrijpende make-over van Solvency II.

In oktober 2019 publiceerde Het Financieele Dagblad een alarmerend bericht over de mogelijke impact van deze review. Volgens het FD zouden Nederlands verzekeraars in het zwaarste geval onder 100% solvabiliteitsnorm terecht komen en een derde (!) van hun vermogen kunnen verliezen.

Deze heftige impact had vooral te maken met voorgestelde wijzingen van de rekenrente (UFR voor verzekeraars). Echter deze analyse van het FD was gebaseerd op het consultatiedocument van Eiopa voor de sector en zijn stakeholders. In het consultatiedocument stonden ‘gedurfde’ plannen van Eiopa over onder andere de UFR. Bijvoorbeeld het voorstel om het last liquid point te verschuiven. Van de huidige 20 jaar te naar 30 jaar of zelfs 50 jaar. Een ingrijpende verjongingskuur voor de rentecurve.

Maar het advies dat uiteindelijk in het postvakje van de Europese Commissie is beland, ziet er dus heel anders uit dan het doemscenario destijds geschetst in het FD. Sterker nog, de beurs veerde zelfs een beetje op na het nieuws. De impact van het Eiopa advies is nihil volgens de verzekeraars zelf en deze visie wordt gedeeld door analisten van gerenommeerde bureaus.