Datalekken, bangmakerij of reëel risico?
Door Edward Roozenburg, Senior Risk Management Consultant
Data zijn waardevol. Marketeers zijn er gek op, maar ook criminelen maken er handig gebruik van. Met de digitalisering neemt het belang van het beschermen van die data toe. Data mogen niet lekken. Ook in de financiële sector doen we daar veel aan. Zijn al die zorgen over datalekken eigenlijk wel gerechtvaardigd? Is het echt zo’n groot risico, of is het slechts bangmakerij?
Een datalek is simpel gezegd een blootstelling van gevoelige informatie. Dit kan variëren van het verlies van een fysiek apparaat zoals een laptop of USB-stick tot een cyberaanval waarbij hackers toegang krijgen tot een netwerk en gegevens stelen. Dat gebeurt vaak. Recent nog gaf de Autoriteit Persoonsgegevens aan dat ‘Nederlanders ervan uit moeten gaan dat hun gegevens ooit zijn gelekt of dat dat gaat gebeuren.’
Maar is dat nou erg? Vroeger gingen we heel anders met data om. Ik heb de fysieke telefoongids nog meegemaakt. Hoewel er nog steeds een digitale telefoongids is, staan veel mensen er niet meer in nadat ze zijn overgegaan op een mobiel nummer. Alleen als je gevonden wilt worden, kan je je daarvoor aanmelden.