EU regulatory update on Fundamental Review of the Trading Book (FRTB)

De Cyber Security Raad heeft recent een belangrijke handreiking gepubliceerd voor bestuurders en bedrijfseigenaren. Dit document is een waardevolle gids voor iedereen die bestuurlijke verantwoordelijkheid draagt – ongeacht de omvang of sector van de organisatie. De Cyber Security Raad (CSR) is een adviesorgaan van het kabinet en verstrekt advies aan de regering en private partijen.

Waarom is dit zo’n goed en belangrijk document? Omdat het cybersecurity niet langer als een technisch IT-vraagstuk benadert, maar als een strategisch bedrijfsrisico dat thuishoort op de bestuursagenda. De handreiking biedt concrete handvatten: van de juiste vragen die je als bestuurder moet stellen, tot het opzetten van effectieve governance en het meten van cyberweerbaarheid. Ook de impact van nieuwe wetgeving zoals DORA en NIS2 buiten de financiële sector komt helder aan bod.

DORA in perspectief

De handreiking sluit naadloos aan op de eisen uit DORA, de Digital Operational Resilience Act, die sinds januari 2025 van kracht is voor de financiële sector. DORA verplicht financiële instellingen om hun digitale weerbaarheid structureel te versterken en legt expliciete verantwoordelijkheden bij het bestuur. De handreiking vertaalt deze verplichtingen naar praktische stappen en benadrukt dat bestuurders eindverantwoordelijk zijn voor het ICT-risicobeheer – inclusief toezicht, besluitvorming en kennisopbouw.

Interesse in een sessie of advies over hoe je dit als bestuur oppakt? Neem contact met ons op.

Link naar de handreiking: Handreiking geeft bestuurders en bedrijfseigenaren meer grip op cybersecurity | Cyber Security Raad